Sider

søndag den 27. november 2016

BLADE om efteråret

Hvert år ved denne tid, undrer jeg mig over, hvorfor nogle har travlt med at rive blade. Kan nogen give mig forklaringen?
Selv kan jeg ikke får blade nok, og de får lov at ligge, hvor de falder, eller hvor de blæser hen. Her er mange store gamle træer, og det er tykke lag af blade, jeg taler om. Jeg kan lide at tænke på, hvordan regnormene og planterne kan lune sig under dynen.
Selvfølgelig fejer jeg blade væk foran hoveddør og på flisesti der til, fordi bladene kan blive glatte og smattede på fliser. Bladen bliver fejet ind i bedene, de bliver ikke samlet op.
Hvert forår er der intet tilbage af bladene. Regnorme og andet må have hygget sig med dem i løbet af vinteren.
Film fra sidste år, alle de blade der vises i sidste del af filmen, og så er de alle omsat i løbet af en vinter.. Jeg holder af at gå i et tykt lag af blade, også lyden af bladene holder jeg af.
Dæk min jord med blade for vinteren.

 
TANKER: Jeg kan forstå, det er græsplæner, der får gang i løvriver og også »løvstøvsugere« om efteråret. Løvet lægger sig til sidst som en flad hård pandekage, der på grund af iltmangel dræber græsplænen eller
bedet, hvis bladene ikke er blevet fjernet inden. Så jeg kan ikke bruge løv som græsfjerner, da bladene ikke lægger sig sådan her. Kan det tænkes at løvet lægger sig sådan på græsplæner, fordi der kun er lidt liv i jorden under. Der er ingen omsætning. Græsplæner skal jo f.eks. gødes, og luftes for at forblive »pæne.« En græsplæne er en vedvarende monokultur, hvor næringsstoffer fjernes med udpining til følge. Der kan ikke være meget for regnormene at komme efter. Jeg kunne forestille mig, i plænejord med god aktivitet i jorden under, ville blade være gode for væksten. Bladene ville blive trukket ned i jorden, inden de ender som en sort flad pandekage uden luft. Bladene kan måske bruges som indikator for jordens tilstand under. Hvordan bladene kan ende ses hurtigst på fliser og stenbelægninger, derefter kommer græsplæner.
 
Jeg hører, hvad jeg bliver fortalt, at blade skal fjernes på græsplæner om efteråret, ellers går græsplænerne ud, og jeg ser, hvordan der er travlhed med løvriverne. Rigtigt at forstå det, kommer jeg måske aldrig til, da jeg aldrig selv har oplevet noget, der gik ud af tykke lag af blade, eller at der begyndte at gro mos. Græsset, som jeg gerne vil af med mellem andre planter, går heller ikke ud, det måtte det ellers gerne. Nogle steder ligger bladene lige nu halvt op ad gummistøvlerne.
 
Det handler nok om at nedbrydningen skal være godt i gang, inden bladene ellers klasker sammen til et låg som en sort pandekage, som beskrevet længere oppe. Det kan nogle gange ses på landbrugsmarker med vintersæd, som kan minde om græsplæner.
 

3 kommentarer:

 1. Hej Ama
  Velkommen i blogland, jeg har fundet dig gennem din kommentar hos Kjeld Slot
  Jeg river bladene væk fra plænen for at få det ind i bedene, hvor det kan gøre gavn.
  I din kommentar til Kjeld Sloth efterlyser du en personlig haveblog, hvor man kan mærke personen bag. Jeg ved ikke, om du har kigget på min blog, men hvis ikke skulle du måske give den en chance. Jeg har ingen pynteting, ingen dueslag men et lille bitte spejlbassin har jeg. Jeg håber, du får lyst til at kigge forbi, og håber på en kommentar, så jeg kan høre din mening om min blog. Hvis du synes, den er kedelig er det selvfølgelig klart, at du springer den over fremover.
  Venlig hilsen
  Lisbeth
  Høneballehaven, Samsø

  SvarSlet
 2. Tag det helt roligt Lisbeth, jeg er ikke så hård, som det lyder. Jeg kigger på din side snarest. Lige nu har jeg brugt alt for meget tid på nettet, og er langt bagud med det, som bare skal ordnes. F.eks skal der lukkes for hønsene. De stakler kan ikke finde op på pindene, fordi det er blevet mørkt. Jeg skal ud med lommelygten.

  SvarSlet
 3. Jeg er helt rolig, du tager bare den tid, der skal til :) Du må ud til hønsene.

  SvarSlet