Sider

mandag den 23. januar 2017

GIFTFRI HAVE
Dyrker du din have giftfri,
så få din have på danmarkskortet. Jo flere jo bedre.

http://www.giftfri-have.dk/tilmeld-have/

Noget om rosen øverst kan læses i kommentarer.

10 kommentarer:

 1. Velkommen i blog land Mette:-)
  Min have er på kortet, det er en god følelse. Har også det lille klistermærke på postkassen.

  SvarSlet
 2. Hej Anette. Tak, min blog er stadig på forsøgsbasis. Jeg ved stadig ikke, om det er noget, jeg vil eller ikke. Jeg lader det vise sig af sig selv hen ad vejen.
  Jeg faldt jo med det samme for de fotos, du har sat ind af din forhave, måske så jeg med det samme at det også så sundt ud, godt du også er på kortet.
  Det vilde/naturlige look i haven er ikke så lige til. Jeg havde det i flere år tidligere, og når jeg ser gamle fotos fra haven, slår det mig, hvor smukt det var. Som årene er gået, er der blevet strammet mere og mere op i linjer og farver, og haven ændrer sig. Jeg holder nok mest af det første udtryk men er man først begyndt at "stramme op", så er svært at lade være.
  Vildt/naturligt eller stramt er ikke forskelligt med hensyn til at have en giftfri have, begge havetyper kan dyrkes uden gift af nogen art men det ses ofte, det er i de stramme, giftforbruget er stort.

  SvarSlet
 3. Der er meget, der kan vises og fortælles om giftfri have. Det må komme hen ad vejen som sagt. Rosen som vises øverst på siden f.eks. er aldrig blevet sprøjtet eller pudret. Den bliver heller ikke gødet andet end fra den naturlige omsætning, der af sig selv sker i haven. Når jeg siger aldrig, taler jeg om mere end 25 år. Rosen vokser i hegn ud mod asfalteret vej. Foto er taget fra vejen på nord siden.

  SvarSlet
 4. Jeg bliver utrolig glad af at læse om din måde at have have på, den lyder meget afbalanceret, ser også sådan ud i de par videoer jeg har kigget.
  Du har ufatteligt meget at tilføre en verden af haveblogge, både når jeg kigger dine indlæg og læser dine ord. Du rammer lige der hvor det væsentlige er for mig-der hvor jeg bliver inspireret og føler mig passioneret.
  Jeg går ikke som sådan op i den enkelte plante, men mere i at de er stabile/sunde, også holder jeg af at skabe en stemning, nu jeg siger det højt kan jeg mærke der er meget meget mere i det, det må der komme et indlæg ud af en dag.
  Jeg er ikke ny i haver, men jeg er ny i det at skabe mig den her have som jeg gerne selv vil have den.
  Jeg var inde for at kommentere i går, men vores netforbindelse var dårlig, så det må blive nu:-)
  Jeg har linket til din blog, da jeg utrolig gerne vil følge med her hos dig.
  Hilsner og god dag Anette

  SvarSlet
 5. Mange tak for dine ord Anette.
  Du rammer noget, når du nævner stemningen i en have. For mange år siden, da jeg startede min have, besøgte jeg ofte en japansk inspireret have i nærheden. Ved at træde ind i den have, blev jeg klar over, det er ikke, hvordan en have ser ud, det er, hvad den gør ved dig. Det var som at træde ind i en verden af stille fred, ja næsten som tiden stod stille på et behageligt tidspunkt. Mine planer var ikke at skabe en japansk have men stemningen ville jeg gerne finde i min have. Det er endnu ikke lykkes mig, tiden skal være med også, f.eks. skal træerne have nået noget ælde og haven må senere gerne gro til på sin egen måde. Først styrer jeg, senere må haven gerne selv tage over. Jeg elsker mos f.eks. men det vil stadigvæk ikke gro i min have. Jeg er der langt fra endnu.
  Jeg har lyst til at fortælle lidt mere om rosen øverst. Jeg overtog en græsplæne, som var det eneste i haven, i 2001. En dag fra køkkenvinduet fik jeg pludselig øje på en lille lyserød plet inde i hækken mod vejen. Det viste sig at være et meget lille rose hoved. Stor var glæden, da der ikke var en eneste anden blomst her. Jeg spurgte den tidligere ejer om rosen i hækken, men den kendte han ikke noget til. Dvs rosen var i mange år konstant blevet klippet væk inde i hækken. Jeg gav den lov til at vokse, og hold nu op, som rosen gav sig til at vokse og blomstre. En gammel dame i landsbyen, som nu er død, fortalte mig, da rosen blev til rosenhæk, at hun kunne huske rosen langs vejen fra sin ungdom. Dvs rosen er ældgammel men har virkelig sovet tornerosesøvn i mange år. Passet og plejet er den bestemt ikke blevet, og det bliver den heller ikke nu. Den har bare fået lov at udfolde sig.
  Og heldig har jeg været, ved at haven her har været så uinteressant for tidligere ejere, at de heller ikke har gidet bruge tid på Round Up. Det ser jeg ellers rundt om mig, udenfor min matrikel. Det er et sørgeligt syn.

  SvarSlet
 6. Velbekomme:-)
  Kommer sådan til at filosofere over og ved dine ord, og huske egne minder fra den Japanske have i Hammerum. Kan vel sige den taler det stille sprog, på flere områder endda. Har faktisk aldrig tænk det sådan før.
  Jeg bliver usædvanlig nysgerrig efter at opleve din have irl, holder du mon åben have?
  Tak for den levende og gode historie om den lækre og grokraftige rose, elsker faktisk den slags historier.
  På vores tidligere matrikel, brystede de tidligere ejere sig af round up, og deres metoder med giften. De anede ikke jeg ikke brød mig om den slags.
  Jeg brugte en del tid på at få følelsen af en levende jord igen, det var der jeg for alvor begyndte at studere ukrudt, lod faktisk jorden blive dækket, det første der kom var havepest.
  Vores nuværende naboer længere henne af vejen sprøjtede deres indkørsel til for et års tid siden, hvor jeg stillede dem spørgsmålet om de ikke syntes grønt ikke var pænere end vissent og goldt, de har ikke sprøjtet siden;-)
  En fornøjelse at læse dine ord og tanker, og god aften.

  SvarSlet
 7. Hej Anette. Du skal være velkommen til at besøge min have. Vi kan aftale en tid senere, når haven er kommet godt i gang igen.
  Jeg har tænkt mere over rosen mod vejen, og ved nærmere eftertanke og udregning er jeg kommet frem til, den må være mindst 70 år. Jeg begyndte at undre mig over, hvor gammel en rosenbusk egentlig kan blive. Tænk, mere end 100 år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej eller måske rettere go morgen:-)
   Mange tak, jeg vil glæde mig meget til at opleve din have, vi skrives ved når tiden nærmer sig. Har en følelse af at den vil være banebrydende for det jeg render rundt og gør her.
   Flot alder:-)

   Slet
 8. Hej Anette. Ja vi aftaler senere.
  Noget vigtigt vores have har til fælles, er at vi startede med at rense jorden helt inden tilplantning. Det var det rene terapi at sidder der og pille rødder op. Nogle gange her en hel spand skvalderkålsrødder på samme sted. Det er effektivt og fjerner bl.a. skvalderkål en gang for alle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har også det tilfældes rent faktisk kunne lide at rode i jorden efter rødder fra div uønskede vækster, som du også siger: ren terapi. Den passion opdagede jeg i 1989 i vores første have i Herning.

   Slet