Sider

mandag den 16. januar 2017

 
og noget af det aller aller mest kedelige er at se opstillede udstillings arrangementer i haven af alskens ting og sager. Det er lige så kedeligt som at komme til folks haver, hvor der står en havearkitekt bag. Eller kopiindslag som spejlbassin og hvidt dueslag på stang, der er tomt at se på som kopi. Jeg vil gerne se haver, der går i et med med den, der står bag og lever der. Haver kan bestemt være kunst men hvor er der en have, der er som et kunstværk at træde ind i? Og kan haven fortælle andet, end at den ser alment vedtaget godt ud. Haveblogge er kedelige, fordi der alene fortælles, hvor pæn haven bliver eller allerede er, eller haven med blog bruges som reklame for en forretning. En personlig haveblog fra en personlig have med egne tanker bag, det gad jeg godt læse. Jeg modtager gerne tip, om en sådan findes.
Som have, jeg gerne ville have set, kan jeg nævne Henry Heerups, den må have været skøn at træde ind i. Jeg forestiller mig haven, som helt i et med ejeren og ikke et kunstigt arrangement.
 
“suk”
“og suk igen...En have er og bliver et kunstigt værk, skabt af mennesker. Henry Heerups ateliér lå på en naturgrund der var overladt til de naturlige processer og var ikke omgivet af en have.
 
             Suk Kjeld, kan der ikke være naturlige processer i en have? Kan en naturgrund ikke være en have, suk igen.
En have er et hegnet, lukket, afgrænset område som nyttehave, køkkenhave, prydhave, skærehave, forhave, naturhave, vild have osv.
Heerups have var en særdeles dejlig have med summende insekter, bær, blomster, træer. En oase. Den kunne betegnes som giftfri have, naturhave, skovhave, vild have. Og med haverum.
“En have er og bliver et kunstigt værk”,
Ja, og i fortsættelse af hvad jeg skrev, er det for mig et spørgsmål om, hvor meget kunstigt, der kan holdes ud. .Efterligning er kunstigt..Kunstgødning, kunstigt græs og mange andre former for efterligning af forskellig art. .En have kan være en have, selv om det enste kunstige, der er at finde, er hegnet/afgræningen om et ofte privat mindre område for mennesker og planter. Tidligere blev betegnelsen også brugt for områder med træer, der ikke var en åben mark, til forskellige husdyr.
 
“Henry Heerups ateliér lå på en naturgrund der var overladt til de naturlige processer og var ikke omgivet af en have.”
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Haven kunne godt minde om en anden have. Nemlig paradisets have. Der hvor Adam og Eva levede. Der var der fred. Ligesom i Henrys have.”

http://www.holstebrokunstmuseum.dk/da/undervisning/henry-heerup/henry-heerups-have.aspx
 
                                                                                                                                                         
“når panteistiske forestillinger bliver tåbelige argumenter og at eksempelvis beskæringer, klipninger, gødning, lugning, pasning og plejning etc. bliver en slags ugudelige foreteelser “
 

Jeg kender ikke og har heller ikke hørt om mennesker med den indstilling. Jeg har dog læst, at Henry Heerup protesterede, når sønnen beskar træerne i haven - men der fra til at sige, det blev set som en ugudelig foreteelse, er der langt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“og at haver der er formgivet af havearkitekter ikke dur”
 

 Jeg skrev ikke at haver formgivet af haverkitekter ikke dur. Jeg skrev, jeg (personligt) synes, det er kedeligt at besøge folks haver, hvor en havearkitekt står bag, og jeg gerne ville have besøgt Henry Heerups have, som jeg forestiller mig som værende en meget personlig have.

Du sukker og meddeler at Henry Herups have slet ikke var nogen have.
 
 
Er det så dig selv, du sukker over, når du skriver:
 

“Jeg sukker nok højest når jeg møder det berøringsangste,- det der udmynter sig i at definitionen på havebegrebet bliver for smalsporet og eentydigt, - når accept af andre havetyper end ens egne vedtagne bliver begrænsninger for at kunne opleve anderledes haver “
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

“Og vil man udvide sin horisont og opleve forskellige havetyper, ja må man vel også vedkende sig at der findes flere forskellige mennesker end blot en og samme type?”

 Ja lige netop Kjeld Slot, det var lige præcis, hvad jeg startede med at skrive. 
 

4 kommentarer:

 1. Tidligere tiders betegnelser: Kohave, fæhave, hestehave etc.

  SvarSlet
 2. Hej Ama

  Der er vist mange forskellige definitioner på hvad en have er. Den oprindelige nordiske betydning var vist bare: et område der er afgrænset og beskyttet primært mod kreaturer.

  Du har da fået sat gang i noget af en debat der! Super, bare nu tonen ikke bliver for hård:)

  Jeg har sat dig med på min oversigt: http://nordiskehavebloggere.blogspot.dk/

  Håber det er ok?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 3. Hej Karsten. Det må du gerne. Jeg kendte ikke nordiskhavebloggere. Tak for oplysning.
  God aften til dig også.

  SvarSlet
 4. “Haven kunne godt minde om en anden have. Nemlig paradisets have. Der hvor Adam og Eva levede. Der var der fred. Ligesom i Henrys have.”

  http://www.holstebrokunstmuseum.dk/da/undervisning/henry-heerup/henry-heerups-have.aspx

  SvarSlet