Sider

torsdag den 2. februar 2017

PLANTER I KRUKKER
Jeg er ikke til planter i krukker. For mig skal planter have fast jordforbindelse og år efter år, mere og mere etablere sig på voksestedet. Jeg synes, der kan være lidt brug og smid væk over planter i krukker. Alligevel er der komme planter til, som ikke kan være ude om vinteren, og derfor nødvendigvis må opholde sig i krukker i hvert fald om vinteren. Jeg har prøvet at begrænse mig, og jeg har da også færre nu, end jeg havde tidligere. Jeg har tidligere af stor størrelse haft bl.a. mango, avokado, eucaluptus, blomstrende ingefær, forskellige palmer med mere. Nu er der kun det mest sejlivede tilbage, og så længe der er liv i dem, slæber jeg stadig  krukker ud og ind forsommer og førvinter. Det er lidt trist, når den første frost meldes, og det pludselig skal gå stærkt med at få planter ind. Omvendt er det en fest, når planterne efter et halvt år kan komme ud igen.

Planterne bliver ikke arrangeret dekorativt indendøre, det handler udelukkede om at få dem pakket, så jeg også selv kan være der. De førse år var rummet, planterne står i, nærmest et vinterkoldt drivhus. Planterne tabte alle blade, og det var ikke helt sikkert, alle havde klaret det, når vi nåede foråret. Efter jeg har fået brændeovn i rummet, og jeg selv opholder mig der ret meget, taber planterne ikke længere bladene men gror i stedet lystigt videre.  Jeg ville dog helst, planterne kunne plantes og gro ude hele året men heldigvis er klimaændring trods alt ikke nået der til endnu. Kun laurbær, tamarisk og hørpalme  har nu fået fast vokseplads ude.

En anden ting, jeg heller ikke bryder mig om ved planter i krukker er at de skal plantes og omplantes med købejord og gødes. Jeg køber aldrig jord, så alle planterne i krukkerne er plantet i min havejord. Alle planterne er købt som små planter, og er med tiden vokset sig store.

Planter i krukke indendøre for vinteren 2. februar 2017:
Banapalmer af forskellig slags. Det ene mere end 10 år, stadig uden bananer.
Oliventræ
2 citrontræer af forskellig slags. Et med pt mange umodne citroner og nu ny blomstring.
Appelsintræ
Lille pinjetræ.
Annanassalvie (gammel)
2 rosmarin af forskellig slags.
Salvia Armistad
Kartoffelbusk
Orkide. Fået foræret af 2 orkideentusiaster, som rejser hele verden rundt for at kigge på vilde orkideer
Forskellige sarte prydgræsser,  og andet forskelligt ind i mellem.
Det viste sig at være svært at fotografere, jeg kunne ikke komme til. Det  ser ud til citronverbena måske er gået ud.

Pinje 
Pakket godt sammen i et hjørne 
Rosmarin med blomsterknopper
Salvia Armistad
Selvsået tomat der nægter at give op
Citron
Citron med blomsterknopper

Orkide

5 kommentarer:

 1. Jeg har heller ikke ret mange krukkeplanter, de har det meget bedre ude i jorden, jeg har prøvet med roser i krukker, men efter kort tid ser de sølle ud, så nu gider jeg ikke at prøve det mere.
  I Netto har de citrontræer i denne uge, sådan en kunne jeg godt tænke mig, men jeg har ikke noget godt sted at opbevare dem, det er ærgerligt. Min pavillion er ikke frostfri.
  Jeg ser frem til at se fotos af dine planter.

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth. Det varer lige lidt, inden jeg er klar til at fotografere, jeg skal først have fyret op. Lige nu er der hundekoldt derude. Når der er gang i ovnen, er det skønt. Det ser ud til planterne fint klarer stort udsving i temperatur.
  Når jeg ser et "bed" bestående af sammenstillede krukker, virker det på mig, som når jeg ser en fugl i et bur.

  SvarSlet
 3. Hej Mette

  Jeg har også haft mangeårige tomater, tror bare de har en hvile periode der hvor de stammer fra.
  Det kunne da være meget værre - og bananen ville nok ikke holde længe udenfor!

  Det med krukker var meget moderne for en del år siden, det var krukker for krukkeriets egen skyld. Det ser man meget mindre nu, og det gør vel ikke noget...

  Godt at se Amistad i god vækst!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
 4. Hej Karsten. Tomaten kommer på friland, så snart den kan. Måske den skal vente 3 måneder endnu. Den er barn af en selvsået, af en selvsået, af en selvsået osv. Det er en lille gul med meget sød smag. Den er virkelig robust og giver tomater udenfor lige til frost. Ingen sygdom eller skavanker der.
  Hvordan går det med din Amistad?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den Amistad udenfor ser noget livløs ud, men det er der jo en del der gør - den inde er pakket ind - mnen den er nok ok!

   Slet