Sider

lørdag den 22. april 2017

TRÆER I HAVEN, 6. del. 52-53. Mens jeg har registreret træer i haven, har jeg tænkt over, hvad der er et træ, og hvad der er en busk. Jeg har valgt at træer har een barkbeklædt stamme. Decaisnea jargesii har jeg hele tiden hos mig opfattet som et træ. Den kaldes også Blue Bean Tree og Blue Saugage Tree. På dansk Død Mands Finger eller Blåbælg. I danske tekster kaldes væksten en busk, mens den i flere udenlandske tekster kaldes et træ. Frugten er spiselig og kan ligne en blå gummihandske fyldt med vand.
Det er altid en stor glæde, når vækster og især lidt sarte træer giver tegn på liv efter vinteren. Død Mands Finger har nu i den grad vist livstegn og er hermed træ nr. 52.
Oliventræet er kommet ud af sin vinterkrukke og på friland. Det er som køer, der kommer på græs efter vinteren inde, så skal den bare nyde det næste halve år. Træet har med tiden haft mange sorte oliven, men jeg er endnu ikke kommet til at udnytte dem. Det er vist noget med, de skal i salgtlage m.m. Når træet er på friland, skal det hele sommeren hverken gødes, vandes eller have købejord. Det får ingenting på noget tidspunkt overhovedet, og kan selv forbinde sig med det, træet har brug for, der naturligt findes i havens jord. Det gror også i jord fra haven i krukke om vinteren.Oliventræet er træ nr. 53.
Der røg lige et par øjebliksbilleder med i farten på vej til at fotografere de 2 træer. Kartoflerne har haft for meget fart på. Der er 3 spande med kartofler, resten gror under halm på friland.
Fotos indsættes hulter til bulter på denne iPad. Oliven ses først, Død Mands Finger allersidst.

10 kommentarer:

 1. Hej Mette

  Det ser da alletiders ud. God vækst må man sige - spændende Trillium og pæon, ved du hvad det er for nogen?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 2. Hej Karsten. De 2 du spørger til, har jeg ikke navn på. Hvis andre kender navne, hører jeg det gerne. Måske du kender pæonen, når jeg fortæller dig mere om den, jeg vil også vise den, når den springer ud. Blomsten er ualmindelig smuk og sart at se på. Sart lys gul over i det lidt cremefarvede. Den er enkelt og en skønhed uden lige. Det har i flere år været mig en gåde, hvor jeg egentlig har den fra. Den er som årene er gådet blevet lidt klemt på den ene side af en cypres, som er blevet større. Jeg tør ikke flytte pæonen af frygt for, den ikke vil kunne lide det, og måske trives den netop i ly af cypressen. Hvert år når den blomstrer, undrer jeg mig, hvordan sådan en skønhed er havnet i min have.
  God aften og tak for respons.

  SvarSlet
 3. Pludselig kommer jeg til at tænke på, cypressen er japansk, købt som lille fra en japansk have. Kan der mon have været noget pæonnoget i jorden.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan det være en Paeonia mlokosewitschii du har? Det kunne godt lyde sådan, og løvet passer fint....?

   Slet
 4. Det kan det godt være ja. Skøn er den.

  SvarSlet
 5. Jeg må give dig ret: rækkefølgen af billeder virker noget kaotisk. Til gengæld oser alle billeder og din tekst af så megen planteglæde og -viden at man bliver helt varm om hjertet.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 6. Tak Ulla.
  Desværre kan jeg heller ikke skrive under fotos. Der kan slet ikke redigeres, jeg kan kun se fotos i det færdige indlæg, fordi der ikke kan scrolles, og fotos bliver ikke sat ind i den rækkefølge, jeg sætter ind. Det er noget møg, jeg indtil videre har besluttet mig at leve med.
  Jeg nyder at haven nu er ved at være ældre, og der hele tiden dukker nye ting op på på nye steder. Jeg var f.eks ikke klar over at hyacinter kan sprede sig så meget. I mine øjne bliver det flottere og flottere for hvert år, og jeg kan forestille mig, hvordan havens jordarealet engang kan være helt dækket af forårsblomster. Planterne har stor selvbestemmelse i min have. Det er tit jeg siger: "Hvad søren er det, der gror her", eller: "Se! den havde jeg slet ikke lagt mærke til". Der er dog een plante, jeg i dette forår er blevet klar over, må have indskrænket sine rettigheder, Dansk Ingefær. Den er så flot nu med sine brogede blade meeen, den har udnyttet friheden og ses nu som nye planter lidt for alt for mange steder.

  SvarSlet
 7. PS, med "Dansk Ingefær" mener jeg Italiensk Arum.
  Hilsen fra Mette.

  SvarSlet
 8. Hej igen!

  Det ser jättefint ut i din vårliga trädgård! Kanske kan det vara svavelpionen som Karsten är inne på, du får visa bilder när den blommar.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlet
 9. Hej Gunilla. Ja jeg tror også, der er en svovlpæon. Når den blomstrer, viser jeg billeder. Jeg har senere læst om svovlpæon, og den jeg har, har ikke noget rødt på kronbladene. Der så fin, netop fordi den er enkelt, synes jeg. Der er også en anden pæon, jeg venter spændt på at se blomstrer. Den har jeg fået af en gammel mand, som måtte nedlægge sin have. Han sagde til mig, pæonen var sjælden, så jeg er spændt på at se, hvordan den ser ud. Den har endnu ikke blomstret, selvom jeg har haft den nogle år. Måske det sker i år.
  Hilsen fra Mette.

  SvarSlet