Sider

onsdag den 3. maj 2017

De forhadte Apeldoorn

Da jeg startede min have, undrede jeg mig over gule og røde tulipaner. Sådanne løg havde jeg hverken købt eller plantet. Den forrige ejer af haven kendte intet til dem, han havde kun slået græs over det hele. Det måtte altså have været løg, som havde ligget gemt i jorden i lang tid. I begyndelsen var jeg meget træt af dem, og de forstyrrede de løg, jeg selv havde sat. Som tiden er gået, er jeg begyndt at holde af dem, og de kvitterer ved at få kæmpestore blomsterhoveder. Faktisk synes jeg, de er rigtig flotte, og de dukker op og lyser uventede steder. Jeg kan især godt lide, når de står samlet i buketter.
Da jeg ville tage fotos af Appeldorn, var der meget andet at se på vejen, som kameraet ikke kunne gå forbi. Det bliver vist den største gang billedespam hidtil på bloggen. Jeg må se om ipad'en overhovedet kan klare det. Det blomstrer helt vildt i haven lige nu. Jeg har faktisk behersket mig, der kunne fotograferes meget andet også.


18 kommentarer:

 1. Og jeg fatter ikke at de er forhadte, de røde og gule som er så driftsikre. Jeg har valgt at sætte dem med vilje, og en af de næste dage kommer der et indlæg, om de "roser" jeg nu kan give, og føler er plads til den dag. Jeg har nemlig også af og til lyst til at billede spamme;-) Men elsker også det skrevne ord, så jeg kan føle noget af det der ligger bag, deri en balance.
  Nåhh ja jeg har nok generelt en svaghed for det driftsikre i min have, jeg falder automatisk for det på nuværende tidspunkt.
  Og dejligt med din respons på Karstens indlæg omkring bierne. Har det som dig med at de stærke indlæg, de burde ses. Meget er flygtigt og foranderligt i en verden af blogge med mere;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette. Godt at høre fra dig. Jeg slettede mit svar i den tråd du omtaler, fordi jeg syntes, jeg fik udtrykt mig lidt dumt angående Green Award, og har endnu ikke fået rettet det. Meningen var god nok men det kunne misforståes. Rart at høre du kan lide Apeldoorn.
   Hilsen Mette.

   Slet
  2. Hej igen Mette:-)
   Det er nemt at skrive noget der kan misforstås, især fordi vi er mange bloggere der ikke kender hinanden fra det fysiske.

   Har du set det nye tiltag i giftfrie haver, om en åben-have weekend. En er tilmeldt til nu, jeg sidder og overvejer om jeg har mod-tid-energi, det kan dog kun blive til den ene af dagene. Her er linket hvis du ikke har set det :http://www.giftfri-have.dk/arrangementer/aben-havelage/
   Hilsner og god dag Anette

   Slet
  3. Hej Anette. Ja. Jeg fik mail fra Praktisk Økologi, som er sammen med DN om Giftfri Have. Jeg har forsøgt at tilmelde mig men kan ikke komme igennem. Nu har jeg skrevet til PØ og spurgt hvorfor. Jeg har allerede åben have gennem PØ, det har jeg haft i flere år.
   Du kan roligt tilmelde dig og behøver ikke mod. Ideen er jo netop at vise haver, hvor man er i gang med noget hele tiden og ikke færdige udstillingsværker. Det primære er at haven er giftfri.
   Du vil ikke blive overrendt til giftfri arrangement. Det er desværre ikke noget, de fleste havegæster er særlig interesserede i. Måske det giver dårlig samvittighed at blive mindet om kemikalierne hjemme i udhuset, Der er dog nogle, som er meget åbne og interesserede og kommer, det gør åben have til en meget dejlig oplevelse, Jeg har kun haft gode gode oplevelser med åben have,
   Hilsner fra Mette.

   Slet
  4. Anette på din blog havde jeg for at svare meldt mig til noget, som jeg har forsøgt at komme ud af igen. Hver gang jeg forsøger at melde mig ud, bliver mit indlæg automatisk slettet. Jeg er ikke på Facebook eller Twitter og kan ikke gå den vej for at skrive til dig. Hvis jeg prøver med Google kommer dette noget straks igang igen, og jeg vil ikke være med der. Det er åbenbart svært at komme ud igen. Jeg skriver navnet i næste indlæg, da jeg ikke husker det nu,

   Slet
  5. Hej Mette
   Tak for den fine respons åbnehave, den giver mig rent faktisk lysten, pipper når jeg er blevet tilmeldt. Det lyder godt med dine erfaringer, for det er nok også en del af det uvisse, at man ikke aner hvor mange der vil besøge en.
   Gad vide om der stadig er fordomme omkring giftfrie haver, økoflippere mm, ift der er nok ikke andet end ukrudt at se, eller om det er noget "langhåret" hippi halløj.....Det kunne være spændende at høre den almene befolkning, for håber altså ikke at de passionerede haveejere har brug for den slags "redskaber".
   Hmmm, hvis du er helt meldt ud af disqus, så burde det ikke dukke op i google. Det er en del år siden jeg sidst brugte disqus, og havde glemt alt om jeg havde en konto der, til jeg fik den nye blog hvor det automatisk følger med. Men jeg er aldrig blevet spammet med "hø" eller andet. Må også tilstå at jeg måske burde sætte mig ind i hvad det helt præcist er, andet end et kommentar felt.
   men jeg er træt af at det nye blog værk er så besværligt, og at der er ting jeg er afhængige af at sønnen skal gøre, især nu med en af hans store opgaver.
   Jeg er egentlig lidt nysgerrig hvor i landet du bor, tænker stadig på din have:-)

   Slet
  6. https://www.oekologi.dk/oekohaver/12.html

   Slet
  7. Hej Igen Mette
   Tusinde tak for link, og nu ved jeg hvor du bor. Det er et af vores favoritområder når vi holder en feriedag, eller flere:-)
   Beskrivelsen af din have giver i den grad en lyst til at se mere. Den er så levende og så smuk, også rummer den en glæde og mængder af fordybende nærvær. Faktisk er det sådan en have skal være, naturlig fremdrevet! Også selvom vi aldrig får høns, eller andet fjerkræ;-)
   Jeg glæder mig meget til at se både dig og din have, og måske høre dig fortælle mere om den naturlige have.
   Hilsner og god dag fra Anette

   PS har ikke set alle dine youtube videoer endnu, men dem jeg har set er stornydt, tak for deling i det offentlige rum.

   Slet
  8. Tak for dine ord Anette.

   Slet
 2. Tak for en ordentlig omgang billedspam, det kan jeg slet ikke få nok af.

  Og som du ved: "If you can't beat them, join them". Jeg kan godt se de knaldrøde og -gule farver måske ikke er helt moderigtige, og ikke passer ind i bestemte poetiske farvekombinationer, men man kan da kun blive glad i låget af de flotte og usvigeligt driftssikre tulipaner. Jeg elsker alt det der bare vil selv og har en buket Apeldoorn lige her på bordet.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla. Efter jeg har skrevet indlæget., er det gået op for mig, jeg ikke bare holder af Apeldoorn, jeg elsker dem., og jeg kunne slet ikke tænke mig et forår i haven uden. De må brede sig lige så meget de vil. Det er rigtigt, hvad du skriver, man kan kun blive glad i låget at af se dem. Tænk at de kan ligge sovende som løg i jorden i rigtig mange år, for så at være der iført balkjole lige så snart der bydes til fest.
   Hilsen fra Mette.

   Slet
 3. Ja det blev til mange billeder, sådan har jeg det hver gang, jeg går ud med kameraet :) Jeg kommer nu aldrig til at elske de røde Appeldorn tulipaner, de bliver plukket, hvis de ikke passer i farven til det de står ved siden af. Du har mange fine narcisser, de er ved at være på retur her hos mig, i hvert fald de tidlige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth. Måske du så plukker dem til buketter. Jeg er sikker på, nogen vil blive glad for sådan en rød eller gul buket. Min syn på farver har ændret sig, jeg synes slet ikke, det ser dårligt ud med sådanne røde eller gule buketter i bedet inde mellem det andet. Der i mod synes jeg det er umådelig kedeligt at se på på flere hundrede ens tulipaner jævn fordelt i et bed. Det har jeg ikke set hos dig.
   Hilsen fra Mette.

   Slet
 4. Hej Mette

  Der er skam gode biologiske grunde til at de fine tulipaner falder tilbage til de robuste gule og røde grundtyper. Det kan sagtens ske fra det ene år til det andet.
  Jeg holder også af dem!
  Ja, sikken masse dere er i din have!

  Du må lave en rundttur en dag, hvor du fortæller lidt om det vi ser:)

  Ha en dejlig aftenf

  SvarSlet
 5. Hej Karsten. Desværre kan jeg ikke skrive under billedet fra iPad, da jeg slet ikke kan se billederne ved redigering. Jeg ser kun noget af det første.
  Du kan se, der er godt gang i liljerne. Egentlig ved jeg slet ikke. hvilken jord liljer kan lide men der er ingen tvivl om, de trives. Flere har mange "unger".
  God aften fra Mette.

  SvarSlet
 6. PS foto nr 2 er et smerte og hjertebarn. Lykkes det mig også i år at bevare den? Der er Tibetansk. Valmue. Den har ikke mindre end 3 kobberringe om sig mod eventuelle snegle. Jeg tror dog ikke, de gør stor gavn. Ind til videre ser den fin ud. Jeg er endnu ikke kommet til at Tibetansk Valmue breder sig i bedet desværre.

  SvarSlet
 7. Hov, jeg glemte da lige at fortælle Karsten, at her er de fleste røde ikke andre tulipaner, der har skiftet farve fra det ene år til det andet. Det ved jeg, fra da jeg i et område, hvor der slet ikke har været tulipaner, hvor der mange år før kun har været græsplæne, skulle plante en rose. I jorden var der fyldt med tulipanløg, de lå i lag, og jeg samlede en hel spand løg. Jeg lagde løgene langst en hæk, og de var alle røde Apeldoorn.  SvarSlet