Sider

onsdag den 30. august 2017

STIER

I forrige indlæg fortalte jeg at jeg ikke har tilført haven gødning i 16 år. Hønsene gøder lidt hver dag fordelt i hele haven. Klatterne er på jorden omsat næsten med det samme og ses ikke. Sammen med nedfaldne blade og grene og andet grønt er det rigeligt, når der er træer og godt liv i jorden.
I de 16 år har jeg heller aldrig slået græs. Jeg ejer ikke en græsslåmaskine. Stierne er bløde og lækre at gå på fyldt med trædebregner. De sidste år er der begyndt at dukke lidt græs op i trædebregnerne. Endnu er det ikke et problem men med tiden, kan det måske blive det. Det ved jeg endnu ikke, hvad jeg vil gøre ved. Det er mange år, hvor trædebregnerne har klaret sig fri af græsset. Faktisk var der år, hvor jeg fik græstørv fra en en nabo til hønsene, da de ikke kunne græsse her i haven, som de gerne ville ind i mellem. Ind til videre er græsset ikke et større problem, og det der er dukket op er hønsene glade for. Status nu er at der er ca 5 procent græs i trædebregnerne nogle steder. Det kan ikke luges men det bliver underligt nok ikke højt, måske fordi hønsene græsser det.

11 kommentarer:

 1. Hej Mette

  Du har nok den fordel at hønsene spiser græsfrøene, hos mig er det noget med at få luget før græsset går i frø:)

  Jeg eksperimenterer også med bunddækker, heroppe er det trædebregner og forskellige mosser, og det ser ud til at lykkes godt.

  Er det en bananpalme du har voksende ude?

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
 2. Hej Karsten. Du har alle de dejlige mosser. Dem ville jeg gerne have i haven men de vil ikke vokse her. Hvis det bare var mos, der dukker op mellem trædebregnerne, ville jeg være yderst tilfreds. Også selv om jeg så igen måtte have græstørv udefra til hønsene.
  Ja det er en banapalme du ser. Den er gammel men har endnu ikke haft bananer. Der er 6 i alt, så området kaldes bananplantagen. De bliver gravet op før frost og er i havestue om vinteren stor potte. Om sommeren er de gravet direkte i jorden, det nyder de.
  God dag til dig og hilsen fra Mette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anden sidste billede er tobak, som kunne ligne banan, Banan ses på 14. og 15 nedefra.

   Slet
 3. Hej Mette
  Ja du har da succes med de trædebregner, mine gror lystigt ud i græsplænen, så de vil også brede sig. Men jeg synes, at der gror ukrudt op imellem dem der er mellem trædestenene.
  Måske skulle jeg få nogle høns, men jeg er bange for, at hundene vil jagte dem.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 4. Hej Lisbeth. Jeg har ser at trædebregnemåtter koster omk.1000 kr pr m2, så jeg må have trædebregner for en formue. Jeg startede med en lille bakke til 30 kr, så brede sig gør de, hvis man venter længe nok.
  Det er sjovt det der med, hvad der breder sig. Jeg har hørt folk sige, de ikke vil have trædebregner, for de breder sig ind i græsplænen og ødelægger plænen. Det er så lige det modsatte, jeg vil have, at trædebregnerne skal kvæle græsset. Jeg synes ikke trædebregner breder sig meget, det har taget 16 år for mine, og jorden skal være hel ren for græs, når man starter. Jeg tror, græsset vil vinde over trædebregnerne i sidste ende, ikke lige med det samme men efter mange år. Hilsen fra Mette.

  SvarSlet
 5. Hejsan!

  Nu har jag gått en promenad i din trädgård med hjälp av dina bilder, väldigt fint har du. En spännande trädgård men inslag av vackra barrväxter.

  Jag kan inte lista ut vad "traedebregner" är för något. Kan du förklara?

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Leptinella Cotula.

   Hej Gunilla.
   Hvis du søger på navnet ovenover, finder du beskrivelser af trædebregner. Der findes en lille bitte, som jeg har haft svært ved at få til at brede sig hos mig. Den, tror jeg, vil være rigtig fin i din have. Jeg skal prøve at finde navnet og sætte det ind i næste post. Den lille er meget yndig. Dem jeg har som tæppe på stierne er noget større.
   Hilsen fra Mette.

   Slet
  2. Men tack snälla du, då vet jag. Har en släkting som heter Cotula squalida krypkotula på svenska som jag låtit växa på en stenlagd gång. Den blir rätt yvig med tiden så ibland får jag rensa ut lite.

   Slet
 6. Altså, hvis ikke lige man skal spille fodbold på plænen, så foretrækker jeg da også trædebregner eller mos eller andet småtteri, som ikke skal høvles ned hver eneste uge. I min kolonihave har vi næsten udryddet plænen til fordel for buskadser og stauder og stenmelsgange. Så nu kan vi gøre vrøvl over alle de slåmaskiner der larmer rundt omkring, mens vi selv kan klare os med en elektrisk trimmer og et skuffejern.
  Håber også at indskrænke græsarealet betydeligt i den hjemlige have i løbet af nogle år.

  Dejlige billeder fra din dejlige have!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 7. Hej Ulla.
  Fodboldplæne i haven, nej tak.
  Jeg stiler bl.a efter en have, som stort set passer sig selv. Haven vil ændre sig løbende men ikke ende som græsmark med tidsler og brændenælder. Jeg håber på skovbund og drømmer om mos.
  Hilsen fra Mette..
  Jeres kolonihave er blevet flot og også nyttig.

  SvarSlet