Sider

søndag den 21. januar 2018

Havens Nye Kapitel

Der er en forandring i gang i min have. Den sker i haven selv og i mit hoved. Jeg styrter ikke rundt og  graver, flytter planter og planter nye eller tegner nye finurlige arrangementer. Jeg har i underbevidstheden vidst det hele tiden. En dag  overgiver jeg haven til sig selv. Det har været lang vej undervejs, 17 år nærmere bestemt, og jeg har arbejdet meget i haven og har nydt det hele vejen igennem. Havearbejde har aldrig været en tung pligt. Det har hele vejen igennem foregået ud fra lyst. Da jeg startede var haven een stor, tom græsplæne, nu får den lov at udfolde sig som skov. Havearbejdet har denne vinter bestået i at sætte mængder af fuglekasser op. Det er endnu ikke helt færdigt. Jeg har en aftale tirsdag med en, som kan kravle højt op i træerne.
Den endelige beslutning blev manifesteret, da jeg meldte mig ud af Haveselskabet. Efter bladene de første år blev læst  med stor interesse, fik jeg dem aldrig læst. Med afmelding var jeg også ude af Åbne Haver. Det føltes som en befrielse. Misforstå mig ikke,  jeg har været glad for alle havebesøg men mon ikke flere kender det at se sin have gennem gæsters øjne, og det var en befrielse at slippe for det. Min have er nu helt fri af trends og kollektive opfattelser af, hvad der ser godt ud. Det bliver primært fuglenes have nu. Det er ihvertfald dem, jeg har i tankerne i haven i denne tid.
Haven vil naturligvis ikke få lov at gro til i tidsler og skvalderkål. Jeg har ikke set tidsler i haven i flere år og skvalderkål er i selve haven udryddet, så jeg vil naturligvis holde øje med, om de skulle opstå. På mine haveture i disse dage, har jeg lagt mærke til, italiensk og dansk ingefær dukker op alt for mange steder. Der skal jeg nok ud med spaden og få gravet op, så de ikke overtager haven. En nu blomstrende troldhassel er hver år blevet skamklippet, så den ikke skulle rage ud over en sti. Det bliver nu stien, som bliver nedlagt, så troldhaslen kan udfolde sig uforstyrret. De fleste vækster i haven er nu så gamle og veletablerede at de ikke behøver pleje. Haven har i mindst 25 år være dyrket giftfri, så jeg har aldrig haft brug for at gøde eller indkøbe jord i poser til haven, det har den allerede i flere år kunnet klare selv.
Jeg kunne skrive meget om mine tanker om at overdrage haven til sig selv men nu ser jeg ud ad vinduet at solen sandelig skinner, hvilket helt nyt syn denne vinter. Jeg vil ud og nyde min selvstændige, selvbestemmende have med alt dens dyreliv. Jeg har allerede for flere dage siden lagt mærke til, det myldrer op med forårsblomster alle vegne. Selv tulipaner står med lange blade. Der er bl.a. nogle safrankrokus, som ser ud til at ville noget. Det er vidst forkert tidspunkt.
Jeg skal se få taget nogle fotos i løbet af dagen, de kommer senere. Nu er det bare ud, haven er badet i solstråler.
15 kommentarer:

 1. Hej Mette
  Ja vi må nyde solen, mens den er her, det er ikke ofte det sker. Her er den også brudt igennem.
  Selvom det bliver fuglenes have, vil du nok alligevel være at finde derude tænker jeg, mon dog du kan holde dig væk. Imponerende at du ikke har tidsler og skvalderkål, vi får det ind fra nabomarkerne sammen med mælkebøtter og brændenælder.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth. Jo jo, jeg vil være i haven, som jeg plejer. Måske vil jeg være igang med lærreder i haven i stedet.
  Jeg er omgivet af golde græsplæner og roundup rabatter, der har vilde blomster ikke en chance. Fugle, pindsvin og andre dyr har heller ikke, så min have er en slags refugie. Du drømmer ikke om, hvor mange fugle, her er. De elsker de mange træer i haven.
  Hilsen fra Mette.

  SvarSlet
 3. Hej Mette
  Længe siden sidst, jeg har haft en længere pause fra de sociale medier, selv valgt.Og det var gavnligt for mig.
  Spændt på hvad det vil betyde at haven bliver sin egen, det vil jeg følge med i.
  En gang var min vision en naturgrund, jeg havde en forestilling om at alle de vilde blomster i området selv ville finde vej hertil, men sådan fungerede det ikke for os, der blev tværtimod mange flere brændenælder og syre, og store tidsler. Og alle de vilde blomster der var da jeg begyndte forsvandt simpelthen. Efterfølgende opdagede jeg første fejl, jeg havde ikke ladet noget bar jord stå, havde jeg det, var der kommet vilde blomster til og af sig selv endda. Det kan jeg se nu. For de dukker op der hvor jeg anlægger nye bede. Det er den fedeste opdagelse, den skaber så meget glæde. Lige i tiden er jeg lidt splittet omkring hvordan den største del af haven skal skabes på sigt, jeg tror netop nu at der kommer et indlæg ud af denne kommentar til dig:-)
  Tak for inspiration!
  God dag hilsner fra Anette

  PS forstår på sin vis godt din lettelse over at være ude af "offentlighedens" søgelys ift haven

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette. Nu har jeg lige skrevet lang kommentar til dit sidste indlæg på din blog. Da jeg skulle finde ud af, hvordan det kunne sættes ind på din blog, forsvandt det jeg havde skrevet. Der var forskellige valgmuligheder. Jeg skulle nok have valgt G, da jeg ikke er med i andet. Mener også jeg valgte G, alligevel havnede jeg på tilmelding til 2 forskellige andre steder. Det er altså for besværligt Anette .

   Slet
  2. Hej Mette
   Det er godt nok træls, og pisse irriterende når ens lange besked forsvinder. Er jo nysgerrig efter dit besyv ift indlægget.
   Jeg vælger, for det meste, også selv G=google konto af en art. Så jeg ved ikke hvad der sker, og hvordan det kan lade sig gøre med det du fortæller.
   Men igen, det er træls at det er så besværligt for dig, tak for ulejligheden!
   Go lørdag

   Slet
 4. Hej Anette.
  Godt at høre fra dig igen, ja det er længe siden. Håber også snart at høre nyt fra din blog.
  Jeg har hele tiden været oppe mod det at ens have og bede helst skal ligne en eller anden kendt udenlandsk have og stil. Når man har åben have, kan det være svært ikke at lade være med på en måde at lade sig lidt påvirke af tidens trends for havestil for at tilfredsstille gæsterne. Det er en lettelse at være ude af det.
  Jeg har dog stadig åben have gennem Praktisk Økologi. Det et en hel anden indfaldsvinkel til jorden, som passer mig bedre.
  Hilsen fra Mette.

  SvarSlet
 5. Tænk det har jeg aldrig oplevet, folk ved at de kan se blomstrende rhodoer og roser hos mig, det er det de vil se. At de så får set meget andet også, er en stor overraskelse for de fleste. Jeg har stadig åben have, men ikke i Haveselskabets regi. Der kommer jo heller ikke så mange til Samsø, men jeg tror dog, der kommer flere, som har læst om min have på fb. Det er hyggeligt, selvom man er rimelig mættet, når vi når slutningen af august, så er det godt med fred :)

  SvarSlet
 6. Du er en af de kendte Lisbeth :-) . De fleste der kommer hos dig, kender allerede din have fra næsten daglige indlæg på din blog eller Facebook, de får helt hvad de forventer og allerede kender på en måde. Der findes folk, som ikke er til din havestil, og det er fint nok, de kommer så ikke. Hos mig har det mere være en blandet flok med forskellige forventninger. Jeg har kun haft gode oplevelser med åben have, det er mere min egen lille opmærksomhed på tidens havetrend, jeg er træt af.

  SvarSlet
 7. Hej Mette

  Jeg synes alle der har skrevet om det at have åben have har beskrevet netop hvordan de dagene før går omkring for at få det helt perfekt. Man prøver at leve op til de forventninger man tror gæsterne kommer med.
  Men Mette du har en helt unik have, der er langt mere vokset til end alle de nye der kommer med samme mål om balance.
  Måske man skulle lave en alternativ liste med åbne haver?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 8. Hej Karsten.
  Mon ikke også, der er nogle, som l ø b e r rundt for at få alt "perfekt" før havegæster. Det er fint nok, jeg vil gerne selv have mulighed for at besøge haver, selv om det er længe siden, jeg har benyttet mig af det. Det var mere i starten, nu er jeg måske blevet for doven. Selv skal jeg bare ikke have havegæster på samme måde længere.
  Det er en fin ide med alternativ liste med åbne haver. For mit eget vedkommende, ville det være fint med havegæster, som i forvejen, fra min blog, kender mine tanker om have, og derudfra har fået lyst til at se haven.
  Hilsen fra Mette.

  SvarSlet
 9. Godt for dig du fik taget en endelig beslutning. Der ligger allerede en lettelse der, tænker jeg. Selv har jeg aldrig haft åben have så jeg ved ikke hvordan jeg ville reagere, men kan forstå på andre bloggere at det føles som et større projekt.
  Til gengæld synes jeg det er lidt trist, hvis vi kun får lejlighed til at kigge ind hos de perfekte, hvor man har indtryk af en hær af havearkitekter og ikke mindst livsstilseksperter har gjort deres indflydelse gældende. Det bliver jo umuligt at leve op til for alle os andre 98% haveejere, og giver næppe et realistisk billede af dansk haveliv.
  Din måde at se din have på ligger tæt op ad det jeg selv har i tankerne. Forestiller mig en etableringsperiode på 10-15 år og dernæst et næsten selvkørende skovmiljø med et minimum af pasning koncentreret omkring hus og terrasser. Men det skal jo lige i gang først...
  I denne tid er det stadig kolonihaven der trækker med de sidste anlægsarbejder, så om et år eller to bliver der tid til selve haven. Jeg har et udendørs arbejde, hvor jeg rigeligt får brugt kroppen, så overskuddet er ikke så stort derhjemme.

  Nyd din have, fuglene og maleriet!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 10. Godt for dig du fik taget en endelig beslutning. Der ligger allerede en lettelse der, tænker jeg. Selv har jeg aldrig haft åben have så jeg ved ikke hvordan jeg ville reagere, men kan forstå på andre bloggere at det føles som et større projekt.
  Til gengæld synes jeg det er lidt trist, hvis vi kun får lejlighed til at kigge ind hos de perfekte, hvor man har indtryk af en hær af havearkitekter og ikke mindst livsstilseksperter har gjort deres indflydelse gældende. Det bliver jo umuligt at leve op til for alle os andre 98% haveejere, og giver næppe et realistisk billede af dansk haveliv.
  Din måde at se din have på ligger tæt op ad det jeg selv har i tankerne. Forestiller mig en etableringsperiode på 10-15 år og dernæst et næsten selvkørende skovmiljø med et minimum af pasning koncentreret omkring hus og terrasser. Men det skal jo lige i gang først...
  I denne tid er det stadig kolonihaven der trækker med de sidste anlægsarbejder, så om et år eller to bliver der tid til selve haven. Jeg har et udendørs arbejde, hvor jeg rigeligt får brugt kroppen, så overskuddet er ikke så stort derhjemme.

  Nyd din have, fuglene og maleriet!
  Hilsner fra Ulla E

  SvarSlet
 11. Hej Ulla,
  Underligt hvorfor dit fine svar forsvandt. Nu har kopieret og sat ind.
  Det er dejlig at være i den nye fase med etableringen af skov. De første år går det meget langsom men så pludselig sker der noget. Så er det, man begynder at undre sig over, hvor hurtigt det går. Jeg fatter ikke at tiden er gået så hurtigt. Det er som, når du ser babyer og små børn, og så møder dem igen som 2 meter høje teenagere. Jeg har mødt 2 drenge sådan. Jeg må tit kigge.på træerne i haven og undre mig.
  Jeg er spændt på at følge jeres skovprojekt.
  Hilsen fra Mette,

  SvarSlet
 12. Hei Mette, så fint du skriver. I disse tider blir man fort opptatt av andres meninger om hvordan hagen "bør" se ut.
  Du er en mye mer erfaren hageeier enn meg, jeg synes det er godt når jeg har begynt å ta mer hensyn til meg selv og hvordan,jeg vil ha det i hagen.
  Middelhavstrærne dine ser fantastiske ut!
  Nyt dagen og hagelivet,

  Klem, Ida

  SvarSlet
 13. Hej Ida og tak for din hilsen.
  Jeg er fuldt optaget på et andet og 10'gange større jordstykke et godt stykke vej fra den have, du ser her. Så det gir sig selv at haven nu må vise, hvad den selv kan. Indtilvidere ser det godt ud, og det myldrer op med spændende planter alle steder. Haven er med tiden blevet til en skovhave, og jeg er så spændt på at se, hvordan den udvikler sig hen over sommeren.
  Klem til dig fra Mette.

  SvarSlet